Liikuntaa ja urheilua käsittelevät tekstit erottaa otsikon jälkeisestä tunnisteesta "U" ja elämänfilosofiaa käsittelevät tekstit tunnisteesta "EF". Joskus aiheet risteytyvät niin paljon, että on ihan erikseen merkintä "U & EF".

tiistai 1. marraskuuta 2011

Lisäpainoleuanveto – ainut voimailulaji, jossa keskiraskaat urheilijat ovat parhaita? (U)

Yleensä voimailulajeissa korostuu joko absoluuttinen voima tai suhteellinen voima (maksimivoima jaettuna kehon painolla), mutta lisäpainoleuanvedossa paras on se, jolla on optimaalisin absoluuttisen ja suhteellisen voiman suhde. Voimanostossa, painonnostossa, voimaleuanvedossa ja voimapunnerruksen (entiseltä nimeltään sotilaspenkki) maksimikisoissa kovimmat tulokset tehdään raskaissa sarjoissa, koska absoluuttinen voima ratkaisee. Toistoleuanvedossa ja voimapunnerruksen toistokisoissa kovimmat tulokset tehdään kevyimmissä sarjoissa, koska suhteellinen voima ratkaisee yhdessä kestovoimaominaisuuksien kanssa. Lisäpainoleuanvedossa parhaat mahdollisuudet todella kovan tuloksen tekemiseen sen sijaan on keskiraskailla kavereilla, koska täytyy olla sopivassa suhteessa sekä absoluuttista että suhteellista voimaa.

Lisäpainoleuanvedossa tosiaan paras on se, joka vetää suurimmalla lisäpainolla yhden leuan. Voimaleuanvedossa paras on se, joka vetää suurimmalla kehon ja lisäpainojen yhteismassalla yhden leuan eli esimerkiksi 201 kiloinen mies vetäessään juuri ja juuri yhden leuan omalla painollaan rikkoisi tämän hetkisen voimaleuanvedon Suomen ennätyksen, mutta lisäpainoleuanvetokisoihin hän ei voisi edes osallistua, koska ei saisi yhtä leukaa edes minimaalisella lisäpainolla. Otetaanpa esimerkiksi kolme erilaista leuanvetäjää: Leuanvetäjä1 painaa 55kg ja vetää 60kg lisäpainolla leuan. Leuanvetäjä2 painaa 80kg ja vetää 70kg lisäpainolla leuan. Leuanvetäjä kolme painaa 150kg ja vetää 50kg lisäpainolla leuan. Esimerkkivetäjistä leuanvetäjä1:llä on paras suhteellinen voima, leuanvetäjä3:lla paras absoluuttinen voima, mutta leuanvetäjä2 on paras lisäpainoleuanvetäjä! Hänen absoluuttinen voimansa on parempi kuin leuanvetäjä1:llä, mutta huonompi kuin leuanvetäjä3:lla. Hänen suhteellinen voimansa on parempi kuin leuanvetäjä3:lla, mutta huonompi kuin leuanvetäjä1:llä. Paras lisäpainoleuanvetäjä on siis se, jolla on sopivassa suhteessa sekä suhteellista että absoluuttista voimaa.

Suhteellinen ja absoluuttinen voima ovat myös ratkaisevana tekijänä laitettaessa urheilijoita paremmuusjärjestykseen muissakin urheilulajeissa kuin voimailulajeissa. Esimerkiksi kuulantyönnössä pärjää isot kaverit, koska absoluuttinen maksimivoima on ratkaisevassa asemassa yhdessä nopeusvoimaominaisuuksien (asyklinen räjähtävä voima) ja tekniikan kanssa. Esimerkiksi kiipeilyssä parhaita ovat kevyet kaverit, koska suhteellinen voima on ratkaisevassa asemassa yhdessä kestovoimaominaisuuksien ja tekniikan kanssa. Esimerkiksi Crossfitissä parhaita ovat keskiraskaat urheilijat, koska siinä tarvitaan sekä absoluuttista että suhteellista voimaa sopivissa suhteissa yhdessä aerobisen kestävyyden, anaerobisen kestävyyden, nopeuden ja useiden lajitekniikoiden kanssa.

Voimailulajeissa on onneksi painoluokat, koska esimerkiksi painonnostossa on mielenkiintoista nähdä niin raskaiden sarjojen absoluuttisesti kovimpia tuloksia kuin kevyiden sarjojen uskomatonta suhteellista voimaa kolme kertaa oman painon nostoissa sekä keskiraskaiden sarjojen huikeita absoluuttisen ja suhteellisen voiman yhdistelmätuloksia. Samoin esimerkiksi toistoleuanvedossa ja voimapunnerruksen toistokisoissa on mielenkiintoista nähdä niin kevyiden sarjojen valtavia toistomääriä kuin absoluuttisen voiman puhumista raskaiden sarjojen kavereiden tehdessä isoja toistomääriä suureen kuormaan verrattuna sekä keskiraskaiden sarjojen absoluuttisen ja suhteellisen voiman yhdistelmäkoneiden huikeita suorituksia. Jos painoluokkia ei olisi, kilpailisi painonnostossa ja voimanostossa vain suurikokoiset urheilijat, toistoleuanvedossa ja voimapunnerruksen toistokisoissa vain kevyet urheilijat ja lisäpainoleuanvedossa vain keskiraskaat urheilijat ja meiltä voimailun ystäviltä jäisi monia huikeita suorituksia ja urheilijoita näkemättä.

1.11.2011
TR

6 kommenttia:

  1. Moro!

    On itsekin tullut treenailtua paljon leuanvetoa lisäpainoilla. Olenkin ajatellut joskus kokeilumielessä osallistua nimenomaan lisäpainoleuanvetokisoihin.

    Joskus kävin katsomassa Surper Max One - kisat paikan päällä ja ajattelin seuraavana vuonna itse käydä kokeilemassa. Kisoja ei enää kuitenkaan ainakaan omien tietojeni mukaan ole järjestetty.

    Tiedätkö järjestetäänkö lisäpainoleuanvedossa kisoja enää missään? (aika marginaalilajihan tuot taitaa olla..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro,

      Tällä hetkellä ei ole tietoa lisäpainoleuanvedon (Super Max One) SM-kisojen kohtalosta, mutta voimaleuanvetoon on tullut painoluokat: miehissä -75 kg, -90 kg ja raskas sarja. Eri lajihan se on kuin lisäpainoleuanveto, mutta painoluokkien kanssa erittäin hieno laji kaikkien painoluokkien osalta. Absoluuttinen voima ratkaisee, mutta painoluokkien ansiosta suhteellinenkin voima nostaa päätään alle ysikympissä ja alle seiskavitosessa, sillä oman massan osuus kokonaistuloksesta ei voi olla yli painoluokan painorajan. Naisten sarjat ovat -60 kg, -70 kg ja raskas sarja. Tämän vuoden voimaleuanvedon SM-kisat on ylihuomenna 13.10.2012 Kiimingissä. Kisaan itse sarjassa -90 kg. Ei muuta kuin ensi vuonna mukaan (tai vaikka tänä vuona ex tempore-lähdöllä, sillä jälki-ilmoittautuminen onnistunee vaikka ilmoittautumisaika onkin jo sulkeutunut) voimaleuanvedon SM-kisoihin! Leuanvedolle olisi tarkoitus saada oma lajiliitto pystyyn, joten ainakin toistoleuanvedon ja voimaleuanvedon tulevaisuus näyttää lupaavalta. Ainakin vuotuiset kunnon SM-kisat ja ehkä tulevaisuudessa lisäksi myös joitain virallisia pikkukisoja. Täytyy mahdollisissa tulevissa liittopalavereissa ottaa puheeksi, että halutaanko liiton toimintaan koittaa saada mukaan vielä lisäpainoleuanvetokin.

      Hyviä treenejä leuanvedon parissa!
      TR

      Poista
  2. Kiitos kattavasta vastauksesta!

    Ihan ei näin lyhyellä varoitusajalla kisoihin ehdi kyllä lähteä, vielä kun itse asustelen Tampereella. Täytyy ensi vuonna katsoa jos lähtisi kokeilemaan.

    Juu kyllähän nuo painorajat tekevät paljon, sitten ei ollakaan enää niin kaukana lisäpainoleuanvedosta lajina. Itselle sopii näistä eri leuanvetomuodoista nimenomaan tuo sekä suhteellista että absoluuttista voimaa vaativa versio.

    Tsemppiä kisoihin! Täytyy sitten katsoa mihin olisi omilla treenipainoilla sijoittunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. Eilen selvisi, että näillä näkymin Voimaleuanveto ei lähde mukaan leuanvedon lajiliittohommaan, mutta kisat jatkuvat, kuten ennenkin eli vuotuisista voimaleuanvedon SM-kisoista saataneen nauttia jatkossakin. Lajiliitto saattaa kuitenkin syntyä jollain kokoonpanolla...
      Aika näyttää.

      TR

      Poista
  3. Selvä, no hyvä, että kisat jatkuvat!

    Miten muuten kisat menivät? Onko tuloksia jossain nähtävillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulokset eivät ole vielä tulleet nettiin, mutta tulevat Kiimun (Kiimingin urheilijoiden) nettisivuille jossain vaiheessa. Itse vedin 170,9 kg (oma massa 89,7 kg ja lisäpainoja 81,2 kg). Sillä irtosi SM-pronssi alle ysikympistä. Kisat olivat kovatasoiset. Alle ysikympin SE on 178,5 kg, mutta kaikkien aikojen toiseksi kovin tulos ennen lauantaita oli 164 kg. Nyt koko kärkikolmikko veti yli 170 kg. Meidän Team Siipiveikkojen Konsta Koivuranta veti alle 75 kiloisiin uuden SE:n: 152,35 kg.

      Poista