Liikuntaa ja urheilua käsittelevät tekstit erottaa otsikon jälkeisestä tunnisteesta "U" ja elämänfilosofiaa käsittelevät tekstit tunnisteesta "EF". Joskus aiheet risteytyvät niin paljon, että on ihan erikseen merkintä "U & EF".

perjantai 30. lokakuuta 2015

Miksi harrastan naturaalivoimailua? (U)





Voimailumaailman urheilijat ja kuntoilijat voi karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: 1) naturaalivoimailijoihin ja 2) ei-naturaalivoimailijoihin. Karkeasti luokitellen naturaalivoimailija manipuloi treeniä, ravintoa ja lepoa kehittyäkseen, kun taas ei-naturaalivoimailija käyttää näiden kolmen lisäksi lääkeaineita ja lääketieteellisiä menetelmiä kehittyäkseen. Joissain tapauksissa dopingin ja ravinnon ero on vaikea määritellä ja tästä aiheesta voit lukea aiemmasta kirjoituksestani Lisäravinteiden ja dopingin ero.

Klassisia voimailun doping-aineita ovat mm. erilaiset anaboliset steroidit, kehon ulkopuolinen kasvuhormoni ja insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF) sekä kehon ulkopuolinen insuliini. Tulevaisuuden/nykyajan voimailudopingia ovat mm.  lihaskasvua rajoittavaa solusignalointia estävät myostatiiniblokkerit ja geenidoping. Solu- ja molekyylibiologian ja farmakologian nopeasti kehittyvä tutkimus luo koko ajan sivutuotteenaan myös valtavan määrän uusia doping-mahdollisuuksia. Esimerkiksi tämän T-Nationin nimettömänä esiintyvän ammattikehonrakentajan kirjoituksiin perustuvan artikkelin mukaan nykyajan ammattikehonrakentajalla saattaa olla yhtä aikaa käytössä jopa kymmeniä doping-aineita, ja niihin voi mennä rahaa jopa 5000 dollaria kuussa. Aina löytyy ihmisiä ketkä haluavat havitella voittoja, mainetta ja kunniaa tai omia rajojaan siten, että kaikki ihmiskunnan keksimät keinot ovat käytössä. Ja ainakin vielä nykyaikana löytyy iso meidän naturaaliurheilijoiden joukko, keitä kiinnostaa mihin pääsee pelkän treenin, ruoan ja levon avulla.


Nauta, jolla myostatiini ei toimi normaalisti.


Alla listattuna kuusi tärkeintä syytä miksi itse harrastan naturaalivoimailua:

1) Terveys. Omien rajojen etsiminen naturaalina on paljon terveellisempää kuin doping-aineiden kanssa. Monilla doping-aineilla on sivuvaikutuksia, joilla on negatiivisia vaikutuksia terveyteen. Osa sivuvaikutuksista tunnetaan, kaikkia ei.

2) Kokonaiselämänhallinta. Esimerkiksi seuraavat asiat ja niiden kanssa eläminen eivät kuulosta palvelevan kokonaisvaltaista onnellista elämää omaan korvaan: A) Oman hormonitoiminnan sotkeminen kivesten surkastumisineen ja kivesten palauttaminen istukkahormonin voimin. B) Doping-aineiden vaikutukset mielenterveyteen.  C) Doping-aineiden vaikutukset sydämeen, maksaan ja munuaisiin. D) Uusien doping-aineiden monet vielä ei-tiedetyt vaikutukset ihmiselimistöön.  5) Pelaaminen kymmenten lääkeaineiden kanssa yhdessä lääkärin kanssa. Lisäksi urheilu on loppuviimeeksi itselle vain mukava harrastus eli tosi tärkeä asia, muttei se tärkein asia elämässä.

3) Henkilöhistoria. Pikkupojasta asti on urheillut naturaalina treenin, ravinnon ja levon kanssa pelaten. Se on ollut se oma harrastus ja se on se jatkumo, johon peilaa saavutuksiaan ja tuloksiaan. Doping-tulokset olisivat toisen maailman tuloksia ja tykkään elää samoista naturaaliurheilun lähtökohdista, joihin olen kasvanut.   

4) Taloudelliset asiat. Ei se merkittävin asia, sillä itselle raha on riittävään tarvittava väline, ei itseisarvo, mutta huonolta kuulostaisi myös valtavien rahasummien sijoittaminen doping-aineisiin.

5) Oma kehonkuva. Suorituskykyurheilua harrastan, mutta oma ulkonäkökin on osa minäkäsitystä yhdessä sitä paljon tärkeämpien henkisten asioiden (arvomaailma, ihmiskäsitys, elämän osa-aluiden tärkeysjärjestys jne.) kanssa. Nämä ovat mielipiteitä, mutta minusta absoluuttisen voiman maksimointi naturaalina tuottaa vielä ihan mukavan näköisen, joskin melko kookkaan ihmisen, mutta nykyajan doping-aineiden kera maksimoitu lihasmassa ei miellytä enää omaa estetiikkasilmää.

6) Intohimo naturaaliurheiluun. Intohimo on jotain sanoinkuvaamatonta voimaa, joka kumpuaa osin perimästä ja osin eletystä elämästä.

Toivottavasti tulevaisuudessakin naturaalisarjat säilyvät mukana kilpaurheilussa. Dopingin täyskitkeminen urheilusta ei ole realismia, niinpä doping-vapaat sarjat isoissa urheilulajeissa ovat kohdillaan. Esimerkiksi voimanostossa (voimailun mittakaavssa iso laji) on sekä ADT-testatut liitot että doping-vapaat liitot, mikä on hyvä juttu. Rehellisyys ja avoimuus ovat hienoja arvoja, joita soisi vaalittavan enemmän.

30.10.2015
TR

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti