Ravitsemustiede on vasta alkutaipaleellaan ruoan ja sen ihmiskehossa käyttäytymisen ymmärtämisessä. Välillä kenen tahansa onkin vaikea seurata, miten olisi optimaalista syödä. Mielestäni syömisestä tehdään kuitenkin välillä turhaan rakettitiedettä, sillä on paljon ruokaa, jonka hyvyydestä on aika aukotonta näyttöä. Esimerkiksi runsasta puhtaiden ja luonnonomaisen ravinteikkaassa maaperässä kasvaneiden (syötävien) kasvisten ja marjojen syömistä voi suositella kaikille. Samoin pähkinät ja siemenet ovat hyvä lisä (niille ei-allergisten yksilöiden) ravitsemukseen. Valkoista vehnää ja sokeria ei voi suositella kenellekään. Puhtaiden järvien kaloja voi suositella kaikille paitsi kala-allergikoille. Niityllä laiduntaneen lehmän prosessoimatonta maitoa ja luonnollisesti ruokittujen kanojen munia voi suositella urheilijoille. Riistaa (tai lajille luontaista ruokaa syönyttä nautaa tai lammasta) voi hyvin syödä 1-2 kertaa viikossa proteiinin, b-vitamiinien ja tiettyjen mineraalien lähteenä. Kohtuus on kaikessa hyvä muistaa. Vesikin tappaa, jos sitä oksentamatta kykenee juomaan kerralla tarpeeksi.
Yksilöllisyys on tietenkin ravinnossakin se hankalin
asia, koska ainakaan nykypäivänä ei vielä ole yksinkertaista DNA-testiä, jolla
voisi selvittää itselleen optimaalisen ruokavalion. Niinpä ravinnon yksilöllisyys vaatii välillä
kokeilun ja erehdyksen reittiä ja oman kehon kuuntelua, joka taitona ei
nykyisissä länsimaissa keskimäärin ole huippuluokkaa. Turhaan hörhöilemiseen ja
ravintouskontoihin on kuitenkin turha lähteä. Esimerkiksi perinteisistä
viljoista itsellä ei ole nykytiedon valossa yksiselitteistä mielipidettä, mutta
mielestäni henkilö, joka sekä omaa oloaan tunnustellen kokee täysjyväviljan
itselleen hyväksi hiilihydraatin lähteeksi että ei omaa keliakiaa tai gluteeni-
tai lekitiiniyliherkkyyttä ja suolisto toimii hyvin, voi hyvin käyttää
täysjyväviljoja osana omaa päivittäistä ruokavaliotaan. Ruokailun runko tulisi
kuitenkin rakentaa kasvisten ympärille.
Proteiineista liikkuu urheilu- ja etenkin voimailupiireissä erikoisia uskomuksia. Jotkut syövät 4-6 g per painokilo vuorokaudessa suurempien lihasten toivossa. Tosiasiassa useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että n. 2 g (1,5 – 2 g) per painokilo proteiinia vuorokaudessa riittää jo heikun keikun takaamaan riittävän proteiinin saannin urheilijalle (myös raskaampien sarjojen voimailijoillekin). Käytännössä tällainen proteiinin saanti tarkoittaa esim. 62,5 kiloiselle naisurheilijalle 25 g proteiiniannosta (laadukkaista välttämättömät aminohapot sisältävistä proteiinin lähteistä, kuten siipikarja, kala, maitotuotteet, kananmuna, spirulina) jokaisella päivän viidellä aterialla. Jatkuvasti yli 3 g per painokilo vuorokaudessa olevat proteiinin santimäärät voivat ylikuormittaa munuaisia.
Rasvat ovat sekä mediaa että kansan syviä rivejä kuohuttava puheenaihe. Eivätkä rasvat olekaan mikään yksiselitteinen asia. Mielestäni kuitenkin pääsee aika pitkälle, kun 2/3-osaa ravinnon rasvojen lähteistä koostuu kalasta, pähkinöistä, siemenistä, avokadosta, kylmäpuristetusta oliiviöljystä, kylmäpuristetusta rypsiöljystä (ynnä muista samankaltaisista rasvan lähteistä) ja 1/3-osa maitorasvasta ja kylmäpuristetusta kookosöljystä (mm. hyvä paistinrasva).
Ruoan valinnassa hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sillä pääsee jo aika pitkälle, että ostaa kaupasta itse tuoreita ja ravinnerikkaita raaka-aineita ja valmistaa ruoan niistä itse. Einekset ja muut prosessoidut ruoat eivät ole urheilijan tai terveyshaluisen ihmisen perusruokaa. Ruoan kanssa ei siis tarvitse loputtomasti kikkailla. Tärkeintä on, että perusasiat ovat kunnossa.
Proteiineista liikkuu urheilu- ja etenkin voimailupiireissä erikoisia uskomuksia. Jotkut syövät 4-6 g per painokilo vuorokaudessa suurempien lihasten toivossa. Tosiasiassa useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että n. 2 g (1,5 – 2 g) per painokilo proteiinia vuorokaudessa riittää jo heikun keikun takaamaan riittävän proteiinin saannin urheilijalle (myös raskaampien sarjojen voimailijoillekin). Käytännössä tällainen proteiinin saanti tarkoittaa esim. 62,5 kiloiselle naisurheilijalle 25 g proteiiniannosta (laadukkaista välttämättömät aminohapot sisältävistä proteiinin lähteistä, kuten siipikarja, kala, maitotuotteet, kananmuna, spirulina) jokaisella päivän viidellä aterialla. Jatkuvasti yli 3 g per painokilo vuorokaudessa olevat proteiinin santimäärät voivat ylikuormittaa munuaisia.
Rasvat ovat sekä mediaa että kansan syviä rivejä kuohuttava puheenaihe. Eivätkä rasvat olekaan mikään yksiselitteinen asia. Mielestäni kuitenkin pääsee aika pitkälle, kun 2/3-osaa ravinnon rasvojen lähteistä koostuu kalasta, pähkinöistä, siemenistä, avokadosta, kylmäpuristetusta oliiviöljystä, kylmäpuristetusta rypsiöljystä (ynnä muista samankaltaisista rasvan lähteistä) ja 1/3-osa maitorasvasta ja kylmäpuristetusta kookosöljystä (mm. hyvä paistinrasva).
Ruoan valinnassa hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sillä pääsee jo aika pitkälle, että ostaa kaupasta itse tuoreita ja ravinnerikkaita raaka-aineita ja valmistaa ruoan niistä itse. Einekset ja muut prosessoidut ruoat eivät ole urheilijan tai terveyshaluisen ihmisen perusruokaa. Ruoan kanssa ei siis tarvitse loputtomasti kikkailla. Tärkeintä on, että perusasiat ovat kunnossa.
Kuvan urheilija on 90 kg sarjan leuanvetäjä ja monipuolista kuntoa kunnioittava otus.Tavoitteena ei ole ollakaan raskaan sarjan voimailija tai kehonrakentaja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti