Liikuntaa ja urheilua käsittelevät tekstit erottaa otsikon jälkeisestä tunnisteesta "U" ja elämänfilosofiaa käsittelevät tekstit tunnisteesta "EF". Joskus aiheet risteytyvät niin paljon, että on ihan erikseen merkintä "U & EF".

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Paradigman Vanki (EF)

Laatikon sisältä täytyy välillä vilkaista laatikon ulkopuolelle, ettei harhaudu luulemaan laatikon sisäpuolella olevaa kaikkeuden ainoaksi ykseydeksi. Maailmaa tarkastellessa kyseenalaistaminen kannattaa toisinaan ulottaa olemassa olevien yleisesti konkreettisina pidettyjen vaihtoehtojen ulkopuolelle. Yleinen luulo ei ole tieto, mutta yleinen tietokaan ei ole välttämättä totuus.

Oikea tiede pyrkii löytämään totuutta. Totuutta harvoin saavutetaan, mutta oikean tieteen keinot ovat ihmiselle kuitenkin paras keino päästä lähelle totuutta. Nykyisessä kapitalistisessa yhteiskuntajärjestelmässä yliopistotkin tuppaavat ajautua talouselämää palveleviksi nollatutkimuksia tekeviksi instituutioiksi, joiden tutkimustyötä häiritsee tehokkuusajattelu, yliviety hyötyajattelu sekä korruptio. Oikeaa tiedettä tehdään valitettavasti vähemmän kuin resursseja olisi, koska resursseja hukkautuu nollatutkimuksiin.

Perustutkimuksen tekeminen on toki aikaa vievää ja sen tavoitteena on tieto, ei raha ja aikatauluksi ei sovi kvartaalitalouden oravanpyöräaikataulut. Jos tutkijan arvo mitataan julkaisujen määrässä, voiko laatua edes odottaa, kun järjestelmä kannustaa ylinopeuteen? Kaikkia yrityksiä voisi verottaa tutkimusverolla, joka menisi valtion tutkimuskassaan, jolla rahoitettaisiin puolueettomasti oikeaa yleishyödyllistä ja totuutta etsivää tiedettä tekevää perus- ja erikoistutkimusta.

Tieteellisen tiedon hyväksikäyttö eri elämän osa-alueilla olisi niin paljon helpompaa, jos kaikki tutkijat noudattaisivat tiukkaa tutkimusmoraalia. Tällöin väärää ja virheellistä tietoa leviäisi vain inhimillisten virheiden seurauksena. Toisin kuin nykyään, kun rahan valta jyllää ja sokaisee ihmiskuntaa.

Oikea tiede on hyvä apuväline maailmankatsomuksen rakentamisessa, mutta tietoon täytyy suhtautua tämän hetkisenä ymmärryksenä asioista. Uusi tieto voi korjata vanhoja vääriä käsityksiä oikeiksi tai luoda jopa täysin uusia ennen arvaamattomia tapoja selittää maailmaa. Niinpä jotkut nykyisin totena pitämämme asiat voivat ollakin fiktiota ja huuhaana pitämämme asiat faktaa. Tämä on hyvä muistaa, kun suhteuttaa elämänfilosofiansa paloja aivohermojen synapsiseen valtamereen.

7.3.2012
T.R.       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti