Liikuntaa ja urheilua käsittelevät tekstit erottaa otsikon jälkeisestä tunnisteesta "U" ja elämänfilosofiaa käsittelevät tekstit tunnisteesta "EF". Joskus aiheet risteytyvät niin paljon, että on ihan erikseen merkintä "U & EF".

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Herkistely ja kisavalmistelut (U)


Piikkaaminen eli herkistely on prosessi, jossa harjoittelua keventämällä pyritään optimoimaan urheilijan suorituskyky tiettyyn kilpailuun tai testisuoritukseen. Tieteellisen tutkimustiedon mukaan keskimäärin optimaalinen herkistelyjakso kestää noin puolitoista viikkoa ja jakson aikana harjoittelun volyymi eli määrä tippuu, mutta harjoittelun intensiteetti eli teho pysyy korkealla. Optimaalinen herkistelyprotokolla on kuitenkin kaikkine viilauksineen kovin yksilöllinen juttu ja sama herkistely, joka tuo toiselle huippuonnistumisen, saattaa tuoda toiselle niin sanotun riman alituksen. Itselle optimaalisen herkistelymallin löytäminen vie aikaa ja vaatii niin sanottua kantapään kautta oppimista. Opettelun alkuvaiheessa on kuitenkin hyvä lähteä rakentamaan omaa herkistelymallia tieteellisen tutkimustiedon tarjoaman tiedon ja yleisten periaatteiden puitteissa. Kokemattomalle on tyypillistä harjoitella liikaa ennen kisoja ja huippukunto jää väsymyksen ja keskeneräisen palautumisen alle. Kun on treenattu pitkään ja laadukkaasti, täytyy myös uskaltaa levätä tarpeeksi, että huippukunto pulpahtaa esiin.

Se on uskomaton kokemus, kun herkistely osuu nappiin ja on kisapäivänä sekä fyysisesti että henkisesti valmiimpi kuin koskaan. Silloin on niin sanotusti mahdollisuus ylittää itsensä eli päästä sen hetkisen suorituskykynsä äärirajoille. Itse sain kokea viime lauantaina tällaisen taianomaisen kokemuksen, kun kuntopiikin ajoitus osui nappiin. Silloin, kun sekä psyykkinen että fyysinen suorituskyky saadaan optimoitua kilpailuun, pystyy tekemään ihmetekoja. Itse olin vetänyt parhaillaan ennen viime lauantaisia toistoleuanvedon SM-kisoja treeneissä 32 toistoa virallisella kisatekniikalla. Lauantain kisassa noin puolitoista viikkoa kestäneen herkistelyjakson (volyymi ja frekvenssi tippuivat, mutta intensiteetti pysyi korkealla) jälkeen paransin SM-kisassa treeneissä tekemääni ennätystä yli 6 %. Niinpä vanha omissa nimissä olleeni -100 kg (85–100 kg) sarjan toistoleuanvedon SE parani kuusi toistoa lukemista 28 lukemiin 34. Oman henkilökohtaisen ennätykseni ja samalla Suomen ennätyksen kehitys yhdessä vuodessa oli yli 21 %. Olen toistoleuanvedon osalta enemmän kuin tyytyväinen harjoituskauteen 2012–2013. Nyt on toistoleuanvedon SM-kisojen 2013 onnistumista juhlittu muutama päivä ja onnistumisesta nautittu. Nyt on lyhyen autoregulaatiolla tapahtuvan ylimenokauden aika ja sitten alkaa työ kohti uusia tavoitteita. Ensi kevään lisäpainoleuanvetokisoissa on tavoitteena hätyytellä 100 kg haamurajaa ja vuoden päästä toistoleuanvedon SM-kisoissa on taas tavoitteena oman SE:n murskaaminen ja Suomen mestaruuden voittaminen. 

Toistoleuanvedon -100 kg sarjan SE 34 toistoa (suoritus tehty toistoleuanvedon SM-kisoissa 10.8.2013 Oulussa, Kiimingissä):


Toistoleuanvedon SM-kisojen 2013 tulokset
Toistoleuanvedon Suomen ennätyslista

14.8.2013
TR

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti